Het tempo waarmee huizenprijzen toenemen in Nederland is weer terug op het niveau van de zeepbeljaren. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Nederlandse huizenprijzen zijn volgens het CBS in september in het sterkste tempo sinds 2008 gestegen. Bestaande koopwoningen waren in september 3,5 procent duurder dan in september 2014. Prijzen liggen daarmee krap 7 procent boven het dal van juni 2013.

In de maand-op-maand-vergelijking lieten huizenprijzen eveneens een forse stijging zien. Ten opzichte van augustus dit jaar namen prijzen met 0,8 procent toe.

Om een idee te krijgen van de onderliggende trend annualiseer ik de cijfers. Met andere woorden, wat zou de prijsontwikkeling zijn als de maand-op-maand-ontwikkeling de komende 12 maanden aanhoudt. Omdat maand-op-maand-cijfers volatiel zijn, gebruik ik een 3-maands voortschrijdend gemiddelde.

In september stegen huizenprijzen in een geannualiseerd tempo van 6,7 procent (3-maands voortschrijdend gemiddelde). Dat is de sterkste toename sinds augustus 2008. Met andere woorden, de huizenmarkt herstelt fors. De grafiek laat zien dat prijsstijgingen inmiddels op het niveau van de zeepbeljaren liggen.

(klik voor uitvergroting)

huizenp

2. Volgens de topman van het Duitse economische ZEW Instituut zal de instroom van vluchtelingen Duitsland jaarlijks 20 tot 30 miljard euro kosten. Clemens Füst van het ZEW zei tegen de krant Welt am Sonntag dat het instituut er bij de berekening van uit gaat dat Duitsland jaarlijks 800.000 immigranten te verwerken krijgt die in twee tot drie jaar tijd zullen toetreden tot de arbeidsmarkt.

Der Spiegel meldde afgelopen weekend dat er tussen 5 september en 15 oktober 409.000 vluchtelingen het land instroomden. Daarnaast meldde het tijdschrift dat de instroom van vluchtelingen Duitsland meer gaat kosten dan de 10 miljard euro die minister van Financiën Schäuble gereserveerd heeft in de begroting van 2016.

Duitsland moet door de vluchtelingencrisis toch weer nieuwe staatsleningen moet gaan uitgeven. Dat is een gelukje voor de Europese Centrale Bank. De ECB kan momenteel maar heel beperkt het obligatieaankoopprogramma uitbreiden omdat er niet genoeg Duits papier is om op te kopen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3. ECB-president Mario Draghi is geen Superman, aldus ECB-directielid Benoît Coeuré. Die zei afgelopen vrijdag tegen Duitse volksvertegenwoordigers dat beleggers en het bredere publiek veel te veel verwachten van de centrale bank. “Verwachtingen zijn domweg te hoog – we gaan de klimaatcrisis niet oplossen en we gaan de vluchtelingencrisis niet oplossen”, zei Coeuré.

De ECB heeft één mandaat, en dat is prijsstabiliteit gedefinieerd als inflatie dichtbij maar onder de 2 procent. Sinds 2013 is de inflatie te laag. In de markt ingeprijsde inflatieverwachtingen geven aan dat beleggers verwachten dat de ECB over tien jaar nog steeds niet aan zijn inflatiedoelstelling van 2 procent voldoet. Komende donderdag kan Draghi tijdens de persconferentie naar aanleiding van het rentebesluit signaleren wat de vervolgstap van de ECB is nu het obligatieaankoopprogramma van 1,1 biljoen euro te kort schiet.

4. De Spaanse linkse protestpartij Podemos, ooit de nachtmerrie van menig eurocraat, holt steeds verder achteruit in de opiniepeilingen. Bij de verkiezingen van 20 december zou Podemos nog sleechts 11,9 procent van de stemmen krijgen, blijkt uit een peiling van Simple Logica. Volgens de peiling zou de regerende centrumrechtse Partido Popular de grootste partij blijven met 28 procent van de stemmen. Op de tweede plaats staat opvallend genoeg de op het politieke centrum gerichte anti-establishment Ciudadanos met 22,6 procent van de stemmen.

Afgelopen zomer wezen opiniepeilingen er nog op dat Podemos wel eens de grootste partij van Spanje zou kunnen worden. Podemos is echter in een neerwaartse spiraal gekomen nadat het Griekse Syriza capituleerde en een streng hervormingsprogramma accepteerde om in de euro te blijven.

5. Voor wat het waard is: de Chinese economie is in het derde kwartaal marginaal sterker dan verwacht gegroeid met 6,9 procent vergeleken met dezelfde periode in 2014. Het is voor het eerst sinds 2009 dat de groei onder de 7 procent is gezakt.

Chinese groeicijfers moeten we met een korreltje zout nemen. Wat beleggers desalniettemin uit de cijfers lijken te concluderen is dat de Chinese economie niet zienderogen achter uit holt, een scenario waar beleggers zich afgelopen zomer heel erg veel zorgen over maakten. Dat de groei geleidelijk en niet abrupt afkoelt lijkt het gevolg van fiscale stimulering te zijn. Overheidsuitgaven stegen over de eerste negen maanden van het jaar met 16 procent. Daarbij stegen de uitgaven in de zomermaanden met meer dan een kwart.

6. De animo bij de Amerikaanse Federal Reserve om nog dit jaar de rente te verhogen wordt met de dag minder. Bill Dudley, de topman van de invloedrijke regionale New York Fed, zei tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera dat het maar beter is af te zien van een renteverhoging later dit jaar. “Het is inderdaad waar dat we dachten dat we de rente aan het einde van 2015 zouden kunnen verhogen, maar de turbulentie in financiële markten, matige mondiale groei, energieprijzen en onevenwichtigheden in de economie vertragen het proces.”

Daarom is het nu “te vroeg” om aan een renteverhoging te denken. Van de zes meest invloedrijke centrale bankiers van de Fed hebben zich in de afgelopen weken inmiddels drie uitgesproken tegen een renteverhoging dit jaar. Een is voor en de andere twee, waaronder Fed-voorzitter Janet Yellen, hebben zich op de vlakte gehouden.

7. Europese beurzen kleurden vanochtend licht groen, waardoor de AEX vandaag op het hoogste niveau in twee maanden tijd kan gaan sluiten. Het uitblijven van slecht nieuws in China en meevallend bedrijfsnieuws zorgen voor een licht positief beurssentiment. Zo maakte Danone, een rivaal van Unilever, meevallende kwartaalcijfers bekend. Beleggers reageren ook positief op het nieuws van de reorganisatie van Deutsche Bank.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl